Hem IdrottOnline (sektionerna) Innebandy Camping Turistinfo Gästbok

Info torghandel 2017
Fjällsjömarknan.se

Fjällsjömarknan - historik

Vid sekelskiftet låg marknaden i övre delen av Backe kring vägskälet mellan gamla Jansjövägen  och Hotingvägen.
Hela sträckan var fylld med folk som köpte och sålde. Den marknad som då hölls var en vintermarknad och anordnades veckan omkring den 9 december.

1996 firade Fjällsjömarknaden 50 år. Den första marknaden, i dess nuvarande utformning, hölls de två första helgerna i juli 1946. Även den mellanliggande onsdagen var festligheter anordnad. De första tre åren höll fesligheterna till på Hembygdsgården, men 1949 inköptes Stenhammaren av Kramfors AB, och sedan dess har den varit platsen för Fjällsjömarknan.

Stenhammaren kallas av många för "västras vackraste festplats". Här finns en stor dansbana,discotält,loge och en utescen.Endast en gång har marknaden fått ställas in. Det var 1977 då taket på dansbanan rasade in av all snö, och något nytt tak hanns aldrig komma på plats.

Idag hålls stor torghandel med försäljare från olika delar av landet på samhället under de tre dagar som marknaden pågår. Det lugna och behärskade Backe förvandlas till ett eldorado av gatuförsäljning och festyra.

Marknadståget

1948 ordnades Fjällsjömarknadens första marknadståg. Tåget utgick från "övre delen av byn" och gick genom hela samhället. En pristävling utlystes om bästa marknadsskjutsen. I uppropet till denna pristävling skrevs att "den eller de som medföljer åkdonet bör kläda sig så att det påminner om sekelskiftets marknader". Första pris var en roddbåt. Publiken på festplatsen   och utefter vägen där tåget gick fram fick rösta på bästa ekipage. Det året gick vinsten till John Svensson och Ada Gjersvold från Sil.

hast.jpg (29608 bytes)

Här ser vi det vinnande bidraget på första marknadståget som anordnades 1948.
John Svensson och Ada Gjersvold

Vill du veta mer om Fjällsjömarknaden ?
Ring då vårt kansli för information på tel: 0624 - 105 43

Backe IF